Vijesti

JAVNI POZIV ZA PRIJAVU ADVOKATA NA LISTU PRUŽAOCA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI

28.5.2019

Na temelju članka 25., 26., 31. i 32. Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći („Službeni glasnik BiH“, broj 83/16) i članka 3. Pravilnika o načinu prijave, vođenju i ažuriranju Liste pružaoca besplatne pravne pomoći („Službeni glasnik BiH“, broj 17/19), Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, r a s p i s u j e

 

J A V N I   P O Z I V

za prijavu advokata na Listu pružaoca besplatne pravne pomoći

 

I

Predmet Javnog poziva je prijava advokata zainteresiranih za pružanje pravne pomoći radi sačinjavanja Liste pružaoca besplatne pravne pomoći (u daljem tekstu: Lista).

Advokati uvršteni na Listu, pružati će pravnu pomoć korisnicima u krivičnim postupcima pred Sudom Bosne i Hercegovine i u prekograničnim sporovima, posredstvom Ureda Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, koji je zakonom ustanovljen kao organ za pružanje besplatne pravne pomoći, u opsegu i oblicima utvrđenim zakonom.

II

Na Javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresirani advokati koji ispunjavaju sljedeće uslove:

a)      da su državljani Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini;

b)      da su članovi Advokatske komore Federacije Bosne i Hercegovine ili Advokatske komore Republike Srpske;

c)      da imaju iskustva u radu iz područja krivičnog zakonodavstva BiH i međunarodnog krivičnog prava;

d)      da protiv istih ni po kojem osnovu nije donesena odluka nadležnog tijela o ograničenju prava na bavljenje advokaturom ili privremena zabrana vršenja advokatske djelatnosti.

III

Svi kandidati koji učestvuju u postupku prijave moraju poslati popunjen obrazac prijave, koji mogu preuzeti na službenoj internetskoj stranici Ministarstva pravde BiH www.mpr.gov.ba, u kome se osim općih podataka, traži od kandidata da napiše, u za to predviđene rubrike, podatke  na osnovu kojih se može zaključiti da li kandidat ispunjava uvjete iz stavka II ovog Javnog poziva.

        Kandidat je dužan potpisati i ovjeriti obrazac, u kojem garantuje tačnost navedenih podataka kao i da je upoznat da Ministarstvo pravde BiH, ukoliko dođe do saznanja da je kandidat iznio netočne podatke, ima pravo od kandidata zatražiti              da dostavi dokaz o ispunjavanju traženih uslova u skladu sa člankom 5. Pravilnika o načinu prijave, vođenju i ažuriranju Liste pružaoca besplatne pravne pomoći.

IV

Lista pružaoca besplatne pravne pomoći formira se po abecednom redu i objavljuje na internetskoj stranici Ministarstva.

Ured za besplatnu pravnu pomoć određuje vrstu i oblik pravne pomoći, a korisnik ima pravo na izbor pružaoca sa predočene Liste, a sve u skladu sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći i Pravilnikom o načinu prijave, vođenju i ažuriranju Liste pružaoca besplatne pravne pomoći.

V

Naknada troškova pružaocu besplatne pravne pomoći za obavljanje zastupanja u krivičnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine i prekograničnim sporovima uređena je Odlukom o tarifi i naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o pružanju besplatne pravne pomoći („Službeni glasnik BiH“, broj 25/19).

VI

Prava i obveze advokata sa Liste pružaoca besplatne pravne pomoći regulisana su Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći, Pravilnikom o načinu prijave, vođenju i ažuriranju Liste pružaoca besplatne pravne pomoći te Odlukom o tarifi i naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o pružanju besplatne pravne pomoći, koji su javno dostupni na internetskoj stranici Ministarstva pravde BiH www.mpr.gov.ba.

VII

Javni poziv je otvoren 15 dana od dana objave.

Prijave slati isključivo na adresu:

MINISTARSTVO PRAVDE BIH

(NE OTVARATI)

“Javni poziv za prijavu advokata na Listu pružaoca besplatne pravne pomoći“

Ul. Trg BiH 1, 71 000 Sarajevo

 

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave, te prijave kandidata koji ne ispunjavaju uslove ovog poziva, neće se uzimati u razmatranje.