Projekat izgradnje državnog zatvora

Dostavljanje ponuda za izgradnju Državnog zatvora do sredine juna

17.11.2013

Na objavljeni glavni tender za izvođenje radova na izgradnji Državnog zatvora do sada se prijavio veliki broj domaćih i stranih firmi. Rok za dostavljanje ponuda je 12. juni a nakon zatvaranja tenderske procedure slijedi evaluacija ponuda i izbor izvođača radova. Početak gradnje objekta očekuje se na jesen 2013.godine.

Stvaranju uslova za početak glavnih radova prethodile su brojne aktivnosti na pripremi novog projekta i reviziji istog. Završeni su obimni tehnički i građevinski pripremni radovi, uključujući izgradnju pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, geomehanička ispitivanja i deminiranje terena, izradu testnih bunara, te brojne druge aktivnosti.

Novi projekat je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima i predviđa izgradnju najsavremenije i najsigurnije zatvorske ustanove u regiji. Objekat će imati neto površinu od oko 24.000 m2 a njemu će kaznu izdržavati 348 osuđenika i pritvorenika Suda BiH. Smještanje najtežih osuđenika u ovaj zatvor rasteretiće kapacitete drugih kazneno popravnim institucija i omogućiti resocijalizaciju osoba osuđenih za lakše oblike kriminala.

Objekat će imati minimalne troškove za energente zbog maksimalne uštede energije kroz korištenje samoobnovljivih izvora energije te minimalne troškove održavanja.

Do pomjeranja prvobitnih rokova za izgradnju došlo je zbog revizije starog i izrade novog projekta, odnosno njegovog usklađivanja sa najnovijim zatvorskim pravilima. Troškove izrade novog projekta u potpunosti je finansirala Evropska unija. Zbog povećanja ukupne površine zavoda, komunalnih troškova, sigurnosnih sistema, pristupnih puteva itd. promijenjena je i vrijednost izgradnje na približno 77,5 mil KM, a projekat će biti finansiran iz donatorskih, kreditnih i domaćih sredstava. Odlukom Vijeća ministara BiH od novembra prošle godine, izgradnja državnog zatvora proglašena je dugoročnim kapitalnim ulaganjem.