O Мinistarstvu

Uvodna riječ

17.6.2015

Poštovani posjetioci,

dobrodošli na web stranicu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Ovo je i vaša stranica jer je stvaranje pravne države, osnovna zadaća ovog ministarstva.

Ministarstvo pravde BiH nastoji biti primjer drugim institucijama u stvaranju otvorenog i sigurnog društva u kojem se svaki pojedinac može pouzdati u poštivanje svojih prava. S tim ciljem, omogućili smo vam da putem ove stranice učestvujete u procesima javnih konsultacija i zajedno sa nama kreirate zakone i druge propise. 

Uz savremena internet i dizajnerska rješenja, naša internet stranica sadrži korisne informacije iz oblasti svakodnevnog života ali i praktična upustva  za stručno usavršavanje. Osim što su vam dostupne najnovije informacije o našem radu, na ovim stranicama između ostalog, možete da saznate kako da osnujete i registrujete udruženje, kako da polažete pravosudni ili stručni ispit ali i da dobijete sve potrebne formulare, uputstva i literaturu.

Kako Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ima centralnu ulogu u usklađivanju zakonodavstva i standarda pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, nudimo vam pregledne baze zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora, konvencija i drugih dokumenata iz oblasti pravosuđa, međunarodne pravne pomoći, uprave i izvršenja krivičnih sankcija. Dostupne su  i  ključne reformske strategije i sveobuhvatni planovi za stvaranje efikasnog i koordiniranog sistema pravde, potpuno usklađenog sa EU standadrima.

Poštovani posjetioci web stranice Ministarstva  pravde BiH, pred nama su brojni izazovi i ključne reformske promijene.

Iako je u proteklom periodu urađeno dosta toga, posebno u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za zahtjev za članstvo u EU, najvažniji zadaci nam tek predstoje. Postoji potreba mijenjanja niza zakona gdje su u praksi utvrđeni nedostaci i potreba za unaprijeđenjem. Zajedno sa svojim saradnicima, iskreno se nadam vašoj aktivnoj suradnji i podršci.

Ministarstvo pravde BiH nastavlja sa započetim projektima kako bi ih uspješno realizovali.

Spreman sam dati svoj veliki doprinos da u tome zajedno uspijemo.

U Sarajevu, juni 2015.

M I N I S T A R
Dr.sc. Josip Grubeša