Vijesti

Sastanak ministra Grubeše s gosp. Paulom Maassenom, šefom potpore zemljama članicama inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“

12.2.2020

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se danas s Paulom Maassenom, šefom potpore zemljama članicama inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ (OGP).

Povod sastanka je razgovor na temu sudjelovanja Bosne i Hercegovine u multilateralnoj inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“ kojoj je Bosna i Hercegovina pristupila 2014. godine. Poseban fokus sastanka odnosio se na proces provedbe Akcijskog plana Vijeća ministara BiH za implementiranje inicijative „Partnerstvo za otvorenu vlast“ koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u travnju 2019. godine.  Ministar Grubeša na početku sastanka istaknuo je kako je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine već duži niz godina posvećeno provedbi temljenih načela Inicijative kroz implementiranje različitih mjera koje se prije svega odnose na podizanje razine transparentnosti, efikasnosti rada, uključivanje građana u kreiranje javnih politika te kontinuiranu suradnju s organizacijama civilnog društva. Poseban osvrt stavljen  je na proaktivnu ulogu Ministarstva pravde BiH u provedbi Inicijative u Bosni i Hercegovini.

Gosp. Maassen zahvalio je ministru Grubeši na kontinuiranoj suradnji i naporima koji se ulažu za implementiranje Inicijative u Bosni i Hercegovini. Također, pozdravio je usvajanje Akcijskog plana Vijeća ministara BiH za implementiranje incijative „Partnerstvo za otvorenu vlast 2019. - 2021. koji sadrži proaktivan set mjera koje su u suglasnosti s načelima Inicijative.

Razgovarano je o novom setu mjera koje institucije BiH mogu predložiti u sljedećem Akcijskom planu te vrlo važnu ulogu Savjetodavnog vijeća za implementiranje Inicijative u Bosni i Hercegovini.

Sugovornici su se složili da je potrebno razmišljati o novom setu mjera koje će biti uključene u sljedeći Akcijski plan 2021. - 2023. i kontinuirano raditi na promoviranju načela otvorene vlasti i Incijative u Bosni i Hercegovini.

2 FOTO GALERIJA