Vijesti

Ministar pravde BiH Josip Grubeša otvorio regionalnu konferenciju “Jačanje regionalne saradnje kao odgovor na radikalizaciju u zatvorima i pružanje podrške organima vlasti u prevazilaženju najvećih izazova koji se nalaze pred zatvorskim sistemima u regionu Zapadnog Balkana”

22.10.2019

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša učestvovao je na otvorenju regionalne konferencije “Jačanje regionalne saradnje kao odgovor na radikalizaciju u zatvorima i pružanje podrške organima vlasti u prevazilaženju najvećih izazova koji se nalaze pred zatvorskim sistemima u regionu Zapadnog Balkana”.

Konferencija se održava od 22. do 23. oktobra 2019. godine u hotelu Novotel Sarajevo Bristol, u organizaciji Vijeća Evrope, uz Evropsku uniju kao sudonatora.

U svom govoru ministar Grubeša naglasio je kako je ova konferencija značajna za region, ali i svijet u cjelini, zbog nažalost sve prisutnije prijetnje terorizmom u svijetu. „Ovaj problem zbog svoje složenosti zahtjeva regionalnu saradnju, kao i razmjenu iskustava, u cilju održavanja djelotvorne vladavine prava, posebno prema izvršiocima ovakvih krivičnih djela. Bosna i Hercegovina je svojim institucionalnim i legislativnim reformskim razvojem te aktivnom borbom protiv terorizma, na domaćem i međunarodnom nivou, dokazala svoju opredijeljenost u borbi protiv svih oblika terorističkih djelatnosti, kao i radikalizacije. Posebnu pažnju i dalje treba posvećivati uskoj koordinaciji i aktivnostima svih nivoa vlasti u BiH zaduženih za borbu protiv terorizma i radikalizacije, kao i razvoju međunarodnih instrumenata saradnje u borbi protiv terorizma i radikalizacije, a posebice sa SAD, zemljama članicama EU i zemljama iz regiona“, istaknuo je ministar.

Uz ministra Grubešu na otvorenju konferencije uvodne govore su održali i Filip De Ceuninck, regionalni savjetnik Evropske unije za borbu protiv terorizma, Delegacija EU u Sarajevu  te Gianluca Esposito, šef Odjela za borbu protiv kriminala, Direktorat za ljudska prava i vladavinu prava, Vijeće Evrope.

Konferencija će obilježiti početak regionalnog projekta: “Jačanje kapaciteta krivično popravnih ustanova u pružanju odgovora na radikalizaciju u zatvorima u zemljama Zapadnog Balkana”, koji se implementira u okviru Programa Horizontal Facility 2019. - 2022., a koji finansiraju Evropska unija i Vijeće Evrope.

Događaj je okupio oko 80 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, uključujući predstavnike njihovih zatvorskih uprava i probacijskih službi. Ova konferencija je prilika za učesnike da detaljno razmotre glavnu, ali i ostale relevantne teme, kao što su rehabilitacija drugih grupa počinilaca krivičnih djela, rukovođenje zatvorima, te nadzor i zdravstvenu zaštitu u zatvorima. 

3 FOTO GALERIJA