Vijesti

Parafiran ugovor o pravnoj pomoći između BiH i Moldavije

10.11.2011

10.11.2011.- Šefovi delegacija Ministarstva pravde BiH i Republike Moldavije, Jusuf Halilagić i Sorin Timoti, parafirali su danas u Sarajevu Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i trgovinskim stvarima. Ugovorom se osigurava jednaka pravna zaštita i pristup sudovima na teritoriji obje države, te unaprjeđuje ukupna saradnja u oblasti međunarodne pravne pomoći između dvije države.

Ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i trgovinskim stvarima predviđa se da građani jedne države uživaju jednaku pravnu zaštitu na teritoriji druge države i  imaju pravo na pristup sudovima pod istim uslovima koji važe za građane druge države. Ovim ugovorom određuje se da pravna pomoć obuhvata uručenje sudskih dokumenata, izvođenje dokaza i izvršenje sudskih i arbitražnih odluka te razmjenu informacija o zakonu.

Navedenim ugovorom u potpunosti se reguliše pravna saradnja u krivičnim, građanskim i trgovinskim stvarima a konačno potpisivanje uslijediće nakon okončanja unutrašnjih zakonodavnih procedura dvije zemlje.