Vijesti

MINISTAR GRUBEŠA SA SUNDBERGOM – PROVESTI PRESUDE EVRPSKIH I DOMAĆIH SUDOVA

25.4.2019

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se sa delegacijom Vijeća Evrope, koju su činili Fredrik Sundberg, načelnik Odjeljenja za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, Katarina  Nedeljković, voditeljica Odjela za praćenje izvršenja presuda u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Belma Skalonjić, v.d. zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljuska prava. Tema razgovora bila je pokretanje i preduzimanje potrebnih aktivnosti s ciljem provedbe niza presuda iz grupe predmeta „Sejdić i Finci protiv BiH“.

– Postoje stalni izrazi političke volje bh. zvaničnika da se presuda „Sejdić i Finci“ provede, ali na tom planu nema konkretnih rezultata. Zbog neprovođenja ove presude BiH izravno krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava – istaknuo je načelnik Sundberg. Naglasio je da očekuje konkretne poteze bh. vlasti kako bi konačno Opšti izbori 2022. godine bili provedeni u skladu s ovom presudom.    

Ministar Grubeša upoznao je delegaciju da je Ministarstva pravde BiH preduzelo sve korake iz svoga domena da presuda „Sejdić i Finci“ bude provedena. - Želimo da ova presuda bude što skorije provedena, ali i ne samo ta nego i 93 presude ustavnih sudova koje nisu provedene u BiH, jer samo na taj način možemo jačati vladavinu prava u našoj zemlji – naglasio je Grubeša.   

5 FOTO GALERIJA