Vijesti

U SARAJEVU I ZENICI ODRŽANI SEMINARI KONTINUIRANOG STRUČNOG USAVRŠAVANJA ZA ADVOKATE

10.4.2019

U organizaciji Ministarstvo pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH, u Sarajevu i Zenici su održani seminare kontinuiranog stručnog usavršavanja:

 ·         u okviru Projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH-IPA 2013" kojega finansira Evropska unija, u Sarajevu je održan seminar na temu ''Efikasnost suđenja u predmetima ratnih zločina'', s posebnim osvrtom na efikasnost u vođenju glavnog pretresa i praksa Suda BiH u pogledu imovinskopravnog zahtjeva oštećenih u predmetima ratnih zločina kroz prizmu člana 198. ZKP BiH. Predavači su bili sudija Suda BiH Minka Kreho i advokat Advokatske komore RS Miodrag Stojanović.

 ·         u finansijskoj saradnji sa Regionalnom advokatskom komorom Zenica u tom gradu je održan  seminar na temu ''Pranje novca'', s posebnim osvrtom na pranje novca, sprečavanje I otkrivanje, privremene mjere osiguranja i konfiskaciju, finansijsku istragu, istragu Tužilaštva BiH, obaveze advokata,  uloga Finansijsko obavještajne jedinice I organa za sprovođenje zakona u istragama pranja novca i finansijskim istragama, kao i procesuiranje krivičnih djela pranja novca pred Sudom BiH. Predavači su bili tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ismet Šuškić, i vodeći istražitelj finansijsko-obavještajnog odjela pri SIPA-i Borislav Čvoro.  

Seminaru u Sarajevu je pristupilo 70-tak advokata iz cijele Bosne i Hercegovine, a seminaru u Zenici je pristupilo 30-tak advokata RAK Zenica,  koji su visoko ocijenili teme kao i predavače, ističući da je praktičan pristup na edukacijama unaprijedio njihov svakodnevni rad i ukupnu praksu postupanja u navedenim slučajevima.  

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH nastavlja sa pružanjem podrške u ovom izrazito važnom aspektu advokatske prakse. Cilj je što kvalitetnija obuka advokata za zastupanje pred Sudom BiH.

Raspored obuka, obrasce za prijavu i detaljnije informacije o seminarima Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH možete pronaći na web stranici: http://www.okobih.ba

3 FOTO GALERIJA