Vijesti

MINISTAR GRUBEŠA U HAAGU NA ZASJEDANJU SKUPŠTINE ZEMALJA ČLANICA RIMSKOG STATUTA

5.12.2018

Ministar pravde BiH Josip Grubeša boravi u Holandiji, u Haagu gdje učestvuje na 17. sjednici Skupštine zemalja članica Rimskoga statuta koja je jutros svečano otvorena. Na ovogodišnjem osmodnevnom zasjedanju bit će otvoreno niz tema vezanih za rad Međunarodnog krivičnog suda (MKS). Uz ostalo, raspravljat će se o nadležnostima MKS nad krivičnim djelom agresije, inicijativi za novi multilateralni međunarodni ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji za domaće kazneno gonjenje počinitelja najozbiljnijih međunarodnih krivičnih djela, a jedna od tema bit će i: „Podrška reparativnoj pravdi prema žrtvama u sustavu Rimskog statuta: šta (još) mogu uraditi države članice?“.

Na Skupštini će biti predstavljen i izvještaj o procesuiranju seksualnih i rodno zasnovanih krivičnih djela, a najavljena je i prezentacija isječaka video dokumentarca: „Tužitelji“ koji govori o krivičnom gonjenju seksualnih prijestupnika u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Rimskoga statuta te će tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Holandije organizovati prigodnu proslavu, a bit će otvorena i izložba „Trauma – iscjeljenje i nada MKS-a“.

 

3 FOTO GALERIJA