Vijesti

POTPISAN UGOVOR ZA OBAVLJANJE TEHNIČKOG PRIJEMA ZATVORA U VOJKOVIĆIMA

28.9.2018

 Ugovor o tehničkom prijemu objekta Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija (državnog zatvora) potpisan je u prostorijama tog objekta u Vojkovićima, općina Istočna Ilidža.

Ugovor su, u prisustvu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, potpisali direktor Jedinice za provedbu projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija Zoran Bašić i Đorđe Milišić, direktor „UNIS“ - Instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara.  

Radi se o dokumentu kojim se definiraju uvjeti i rokovi tehničkog prijema kao neophodnog koraka za stavljanje u funkciju prvog državnog zatvora na nivou BiH.

Kako je ministar pravde BiH Josip Grubeša tim povodom istaknuo, radi se o značajnom projektu - još jednoj pravosudnoj instituciji koja je u funkciji jačanja pravne države i vladavine prava u BiH.

- Ovo je još jedna pravosudna institucija na nivou Bosne i Hercegovine koja će biti snažan jamac pravnoj državi i vladavini prava u BiH - potcrtao je ministar Grubeša.

Dodao je da će već na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti inicirano formiranje institucije državnog zatvora i paralelno s tim imenovan vršitelj dužnosti upravnika zatvora, odnosno biti doneseni odgovarajući podzakonski akti kako bi ova ustanova mogla krenuti s radom, odnosno prijemom prvih zatvorenika.    

Ministar pravde BiH je, istodobno, izrazio zahvalnost svim sudionicima koji su podržali realizaciju projekta, uključujući izvođače i podizvođače radova, kao i bh. javnost koja je imala strpljenja i pažljivo pratila sve faze izgradnje ovog zdanja visoke sigurnosti.  

Zoran Bašić, direktor Jedinice za izgradnju Zavoda je istaknuo da ne očekuje nikakve probleme u toku tehničkog prijema, jer je sva dokumentacija pripremljena tako da Institut već sutra može početi s radom.

Đorđe Milišić, direktor institita „UNIS“ je napomenuo da je ovaj zatvor jedan od najkomplikovanijh tehničkih pregleda koje je njegova firma do sada imala priliku da radi. On je naveo da je rok za završetak tehničkog prijema 60 dana, ali da se nada da će to biti mnogo ranije, jer „UNIS“ institut ima dovoljno zaposlenih stručnjaka, te da će, vjerovatno, zaposliti i nekoliko vanjskih eksperata kako bi projekat bio što brže gotov. 


Zavod za izvršenje kaznenih sankcija prostire na površini od 24.000 metara kvadratnih, u kojem će biti moguće smjestiti 348 zatvorenika i pritvovorenika, uz otvorenu mogućnost da se taj kapacitet gotovo udvostruči.

Inače, vrijednost projekta je oko 40 miliona eura, a finansiran je kreditom, donatorskim i proračunskim sredstvima.



7 FOTO GALERIJA