Vijesti

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

16.11.2011

16.11.2011.- Ministarstvo pravde BiH organizovalo je danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Riječ je o zakonu kojim se definišu osnovni principi besplatne pravne pomoći i koji predviđa da lica slabijeg imovinskog stanja imaju jednako pravo na pomoć države, entiteta i drugih nadležnih organa, u sudskim i drugim sporovima. Ministar pravde BiH Bariša Čolak izrazio je očekivanja da će nacrt zakona, koji predviđa pravnu pomoć najsiromašnijim građanima, nakon trećeg pokušaja biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zakon kojim se reguliše oblast besplatne pravne pomoći do sada je donesen na nivou Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i četiri kantona u Federaciji, dok ova oblast na nivou države i Federacije BiH nije regulisana. Ministar Čolak  je istakao da se zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći na državnom nivou uređuju minimalni standardi kako bi građani bili ravnopravni i kako bi se spriječila diskriminacija koja proizilazi iz manjkavosti postojećeg zakonskog okvira. "Advokati bi bili ti koji bi pružali pomoć kada je u pitanju zastupanje, kao i do sada. Međutim, druga vrsta besplatne pravne pomoći pred organima na nivou BiH bila bi u Ministarstvu pravde BiH", kazao je ministar Čolak. 

Kreiranje funkcionalnog sistema u pružanju besplatne pravne pomoći u krivičnim, građanskim i upravnim postupcima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini jedan je od strateških ciljeva Strategije za reformu sektora pravde u BiH. Kao članica Vijeća Evrope i kao potencijalni kandidat za pristup Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina je dužna osigurati jednak tretman svih građana u ovoj oblasti.

Uvid u kompletan nacrt zakona možete ostvariti ovdje.