Vijesti

POZIV MEDIJIMA ZA 3. KONFERENCIJU MINISTARA PRAVDE U BOSNI I HERCEGOVINI, PREDSJEDNIKA VISOKOG SUDSKOG I TUŽILAČKOG VIJEĆA BOSNE I HERCEGOVINE I PRAVOSUDNE KOMISIJE BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

13.2.2018

U Sarajevu će se 02.03.2018. godine održati 3. Konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kao što Vam je poznato Strategija za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini (SRSP u BiH), koja je usvojena od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine tokom 2015. godine, predviđa održavanje ministarskih konferencija za sektor pravde u Bosni i Hercegovini kao upravljačkog tijela u svrhu praćenja i ocjene provođenja SRSP u BiH i davanje općih političkih i strateških smjernica.

Zajednički rad ministara pravde u Bosni i Hercegovini, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i Pravosudne komisije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usmjerit će se na provođenje Akcionog plana Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Ministri će razmotriti Izvještaj o provođenju Akcionog plana SRSP u BiH za 2017. godinu, kao i Informaciju o statusu aktivnosti iz Akcionog plana SRSP u BiH od 2014.-2016. godine, revidirati postojeći Akcioni plan SRSP u BiH, usvojiti Smjernice za praćenje provođenja Akcionog plana SRSP u BiH, usvojiti i potpisati Memorandum o uspostavi mehanizma za praćenje i ocjenu provođenja SRSP u BiH od strane organizacija civilnog društva, usvojiti Prioritete za finansiranje projekta iz sektora pravde u BiH iz donatorskih sredstava, te usvojiti Kalendar aktivnosti MK i njezinih tijela u 2018. godini.

Podsjećamo, konferencije ministara pravde su uspostavljene kako bi se omogućilo zajedničko i usuglašeno rješavanje ključnih pitanja u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini, te koordinisano praćenje planiranih reformi u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka će biti objavljena zajednička izjava za javnost.