Vijesti

Sutra potpisivanje Protokola o saradnji između Ministarsva pravde BiH i RH

22.7.2008

Ministar pravde BiH Bariša Čolak susrešće se sutra sa predstavnicima Ministarstva pravde Republike Hrvatske na čelu sa ministricom pravosuđa Anom Lovrin. U cilju unapređenja saradnje dvije države u oblasti pravosuđa, ministri će potpisati Protokol o saradnji između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Hrvatske. 

Potpisivanje protokola je rezultat zajedničkog rada ekspertnih timova dva ministarstva na identifikaciji ključnih pitanja potrebnih za ostvarivanje efikasnije saradnje u oblasti međunarodne pravne pomoći. 

Protokolom se ubrzava proces razmjene informacija i iskustava o pravnim stvarima i radu pravosudnih organa dvije države i unapređuje saradnja u provođenju pravnih reformi i usklađivanju domaćih zakonodavstava sa evropskim i međunarodnim standardima. 

Protokol predviđa i jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovini ljudima, drogom, pranju novca, korupciji i terorizmu. 

Ceremonija potpisivanja memoranduma održaće se u zgradi institucija BiH, Trg BiH u Sarajevu u 10. 45 sati. 

Snimatelji i fotoreporteri mogu zabilježiti početak sastanka ministara pravde BiH i Republike Hrvatske u 10.00 sati, u kabinetu ministra pravde BiH.