Vijesti

E-KONSULTACIJE NA NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O UPRAVNIM SPOROVIMA BiH

23.10.2017

Otpočele su e-konsultacije za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine. (link: https://ekonsultacije.gov.ba/consultations )

Procedura javnih konsultacija traje 15 dana, i to od 23.10. do 7.11.2017. godine.

Cilj izmjena i dopuna Zakona o upravnim sporovima je da se kroz unaprjeđenje postojećih odredaba prevaziđu uočene nepreciznosti i nedorečenosti identificirane u postupku primjene propisa, kako bi norma bila jasna, određena i provodiva.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine sastoje se u potrebi da se kroz izmjene i dopune važećeg propisa prevaziđu nedostaci, koji su uočeni u postupku primjene propisa, a koji se uglavnom odnose na norme koje su nejasne i neprecizne, pa se kroz primjenu istih nametnula potreba da se norme dograde i prilagode potrebama prakse.

Isto tako, kroz odredbe predloženih izmjena i dopuna, predloženo je i skraćivanje pojedinih rokova, s ciljem da se strankama osigura  da svoja prava mogu ostvariti u sudskom postupku u kraćim rokovima, a što svakako jača pravnu sigurnost.

Predloženim odredbama pojedine norme su precizirane i jasnije definirane u skladu s potrebama prakse, čime se istima osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena propisa, a istovremeno se osigurava i veća pravna sigurnost.

Kroz predložene izmjene i dopune ujedno  vrši i usklađivanje ovog propisa s propisima entiteta, kao i propisima zemalja okruženja, a što doprinosi većoj usuglašenosti i pravne prakse u ovoj oblasti.