Vijesti

Uskoro izmjene Zakona o državnoj službi

29.8.2008

29.08.2008. -Interesororna radna grupa koju je imenovao ministar pravde Bosne i Hercegovine sačinila je Prednacrt izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Izmjenama se skraćuju i unapređuju procedure zapošljavanja i odabira kadrova, poboljšava i unapređuje selekcija kadrova, planiranje ljudskih potencijala i ocjenjivanje rada... Kroz odredbe Zakona po prvi put je regulisan način, postupak i uslovi direktnog preuzimanja državnih službenika iz entetskih organa uprave i obrnuto.

Po prvi put se reguliše način, postupka i uslovi prijema pripravnika u radni odnos kao i mogućnost zasnivanja radnog odnosa sa pripravnikom u statusu državnog službenika nakon obavljenog pripravničkog staža i položenog stručnog upravnog ispita.

Posebna je pažnja posvećena poboljšanju postojećih rješenja koji se odnose na procedure popunjavanja upražnjenih radnih mjesta internim i eksternim premještajima u cilju bržeg protoka kadrova i mogućeg ostvarivanja karijere državnih službenika kroz interne konkurse.

Također je posebna pažnja posvećena uslovima za postavljenje državnih službenika a u kontekstu primjene sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanja u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 59/07).

U cilju jačanja autoriteta državne službe propisano je donošenja kodeksa državnih službenika a na osnovu već preuzete obaveze BiH od strane GRECO.

Po prvi put se propisuju uslovi i način zaštite moralnog i fizičkog integriteta državnih službenika u vršenju službene dužnosti kao i usaglašavanje odredaba ovog Zakona sa zakonima lexspecijalis koji se odnosi na oblast plata i naknada po osnovu plata.

Novina je i to da se ovim Zakonom propisuju kaznene odredbe zbog neprimjenjivanja odredbi istog, od strane fizičkih i pravnih lica a u cilju dosljednog provođenja Zakona.

Odredbama ovog Zakona izmijenjena je odredba koja se odnosi na centralni registar osoblja tako što je uveden novi institut „Informacioni sistem upravljanja ljudskim resursima“, koji trenutno razvija Agencija uz saradnju i finansiranje Delegacije evropske komisije.