Vijesti

Predstavljanje mogućnosti korištenja programa EU „Evropa za građane“

24.11.2011

24.11.2011.-Ministarstvo pravde BiH i Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH organizuju informativni dan i radionicu o mogućnostima korištenja programa „Evropa za građane“. Prvi informativni dan, održaće se 29.11.2011. godine, u Banja Luci (Hotel Bosna, Kralja Petra I Karađorđevića 97), sa početkom u 10.00 sati, a drugi 30.11.2011. u Sarajevu (Hotel Hollywood, Dr. Pintola 23, Ilidža), takođe sa početkom u 10.00 sati.

Cilj seminara je predstaviti program Evropa za građane i mogućnosti koje isti pruža za organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave, te prenijeti iskustva Republike Hrvatske u procesu pristupanja i korištenja Programa.

Program „Evropa za građane“ je program Evropske unije koji putem projekata podržava uključivanje građana u proces evropskih integracija, jačanje evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, razvijanje osjećaja pripadnosti Evropskoj uniji, te jačanje međusobnog razumijevanja i tolerancije između evropskih građana. Pravo učešća u programu imaju nevladine i ostale organizacije civilnog društva, lokalni organi vlasti, obrazovne institucije, mreže volontera, sportske organizacije i ostale zainteresovane strane. Ukupan budžet, za period 2007-2013 godina, iznosi 215 miliona EUR.

Informativne radionice organizovane su u saradnji sa projektom Podrška Vladi BiH u procesu evropskih integracija i koordinaciji pomoći Evropske zajednice – Faza III i projektom TACSO - kancelarija u BiH.

Više informacija možete pročitati ovdje