Vijesti

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine stavilo je u proces javnih konzultacija Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini

20.7.2017

Razlozi za donošenje ovog Zakona ogledaju se u obavezi Bosne i Hercegovine da, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, svoje zakonodavstvo usklađuje sa pravom Evropske unije. Prije svega treba imati na umu da to podrazumijeva potrebu usklađivanja sa Direktivom 2003/98/EZ o ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora te Direktivom 2013/37/EZ Evropskog parlamenta i Vijeća od 26. juna 2013. godine o izmjenama i dopunama direktive 2003/98/EZ o ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora.

Treba naglasiti i činjenicu da je Bosna i Hercegovina od 2014. godine članica Open Goverment Partnership (OGP) inicijative tj. Inicijative za otvorenu vlast, koja je također, u okviru svojih aktivnosti i djelovanja istakla potrebu definiranja pojmova: ponovna upotreba informacija, otvoreni oblik informacije, test javnog interesa i proaktivna transparentnost u  Zakonu o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini.

Isto tako i kroz praktičnu primjenu zakona uočene se pojedine nejasnoće i nedorečenosti važećih odredaba, koje je nužno precizirati.

Ovom prilikom želimo ukazati i na sugestije organizacija civilnog društva, sa kojima je održana javna rasprava 23.02.2017. godine i koje su, pored već gore navedenih sugestija predložile i potrebu skraćivanja rokova za dostavljanje traženih informacija, kao i na potrebu uspostavljanja Centralnog portala, koji bi omogućio svim zainteresiranim licima neposredan uvid u informacije kojima raspolažu javni organi, a što bi u znatnoj mjeri doprinijelo jačanju transparentnosti rada javnih organa, a samim tim i omogućavanje neposrednog uvida javnosti u informacije kojima javni organi raspolažu, odnosno koji se nalaze u posjedu javnih organa.

Cilj predlaganja ovog zakona jeste jačanje stvarne demokratije i omogućavanje aktivnog učešća javnosti u kontroli rada javnih organa.

Razvojem proaktivnog pristupa informacijama javnosti se omogućava proširivanje znanja o procesima odlučivanja, a samim tim stiče se mogućnost sudjelovanja u kreiranju što kvalitetnijeg rada javnih organa, a jasnim, nedvosmislenim i preciznim normama osigurava se dosljednost i pravna sigurnost, a istovremeno jača načelo javnosti i transparentnosti u samoj proceduri pristupa informacijama na razini institucija  Bosne i Hercegovine.

Zbog svega naprijed navedenog, kroz odredbe predloženog propisa potrebno je da se omogući i osigura pravo na slobodan pristup informacijama svim fizičkim i pravnim licima, da se osigura poštovanje otvorenosti i transparentnosti  rada i djelovanja organa javne vlasti, sukladno zakonodavstvu Evropske unije, međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i slobodama, kao i opće prihvaćenim standardima međunarodnog prava, a radi ostvarenja i zaštite interesa javnosti i ostvarenja slobodnog i demokratskog poretka i otvorenog društva.

Proces javnih konzultacija otvoren je u razdoblju od 20.7.2017. godine do 21.8.2017. godine,  u skladu sa Pravilima za konzultacije u izradi pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Vas da uzmete učešće u konsultacijama i svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima date doprinos izradi što kvalitetnijeg  propisa. 

U konzultacijama možete sudjelovati prijavom na web portal www.ekonsultacije.gov.ba