Vijesti

Sporazum Bosne i Hercegovine sa Republikom Indijom

29.9.2008

29.09.2008. - Bosna i Hercegovina je parafirala sporazum o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima sa Republikom Indijom. Cilj Sporazuma je poboljšanje efikasnosti dvije države u sprječavanju, istrazi i krivičnom gonjenju učinilaca krivičnih djela, otkrivanju, blokiranju, oduzimanju ili konfiskaciji fondova namijenjenih za finansiranje terorizma, te prihoda i predmeta stečenih organizovanim kriminalom.

Sporazum između ostalog uključuje međunarodnu pravnu pomoć u pronalaženju i identifikovanju osoba i predmeta, dostavljanje i ustupanje dokumenata, spisa i informacija, prikupljanje dokaza i uzimanje izjava, pojavljivanje svjedoka pred sudom, pružanje pomoći pritvorenih osoba u provođenju istrage, blokiranje fondova i finansijskih sredstava namijenjenih finansiranju terorizma itd.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na pregovorima u Nju Delhiju (New Delhi), predvodio je sekretar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, g-din Jusuf Halilagić a parafiranju Sporazuma je prisustvovao i ambasador naše države u Indiji, NJ.E. g-din Kemal Muftić.

Bosna i Hercegovina je 28. zemlja sa kojom je Republika Indija, na vlastitu inicijativu, potpisala ovakav sporazum. Na ovaj način se stvara povoljniji ambijent i za ostale vidove saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Indije, kao druge najmnogoljudnije države svijeta.