Vijesti

Posjeta delegacije Narodne Republike Kine

30.9.2008

30.09.2008. - Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine sastalo se sa delegacijom Narodne Republike Kine, na čelu s predsjednikom Udruženja prijateljskih odnosa sa inostranstvom, ministrom Chen Haosu.

Na sastanku je istaknut značaj postojećih prijateljskih veza i saradnje između dvije zemlje u različitim oblastima. Naglašena je spremnost dvije države da preduzmu konkretne korake u povećanju stepena saradnje u oblasti pravosuđa, saradnje nevladinih organizacija i međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim stvarima.

S tim u vezi, inicirano je potpisivanje sporazuma kojim bi se stvorili uslovi za  poboljšanje efikasnosti dvije države u sprečavanju, istrazi i krivičnom gonjenju počinilaca krivičnih djela, otkrivanju, blokiranju, oduzimanju ili konfiskaciji prihoda i predmeta stečenih organizovanim kriminalom.

Članovi delegacije Narodne Republike Kine na sastanku su istakli zadovoljstvo ukupnim odnosima dvije države te ocjenili da je postignut “opšti napredak” u saradnji dvije države.

Zvanična posjeta kineske delegacije našoj zemlji ocjenjena je kao veoma značajna, jer se radi o najmnogoljudnijoj državi i vodećoj ekonomskoj svjetskoj sili.