Vijesti

Visoka delegacija pravosuđa Republike Turske posjetila Ministarstvo pravde BiH

23.5.2017


Visoka delegacija pravosuđa Republike Turske predvođena podsekretarom/ministrom Ministarstva pravde Republike Turske, Kenanom Ipekom, zamjenikom rukovoditelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Republike Turske, Mehmetom Yilmazom i predsjednikom Pravosudne akademije Republike Turske, Yılmazom Akçilom posjetila je Ministarstvo pravde BiH.

Tom prigodom, ministar pravde BiH Josip Grubeša i podsekretar/ministar Ministarstva pravde Republike Turske Kenan Ipek dogovorili su da će maksimalno sarađivati kako bi koristili obostrana znanja i na taj način poboljšali izvršenje kkrivičnih sankcija u objema zemljama i otklonili svakodnevne probleme s kojima se susreću osobe koje su zadužene za ovaj sektor. Akcent je posebno stavljen na razmjenu iskustava u izgradnji zatvora visoke sigurnosti. 

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ovom prigodom upoznao je tursku delegaciju s jednim od najvećih projekata u BiH u posljednjih 20 godina.
“S posebnim zadovoljstvom moram reći da Ministarstvo pravde BiH privodi kraju projekt izgradnje prvog državnog zatvora u BiH koji će biti izgrađen po svim evropskim standardima”, izjavio je ministar Grubeša te dodao kako je nužno napraviti i poseban program protiv širenja radikalizacije unutar zatvora.

Tijekom posjete razmijenjena su i iskustva kada je riječ o funkcionisanju pravosudnog sistema dviju zemalja, te je razmotrena i bilateralna saradnja na ovom području kao i spremnost za nastavak dobre saradnje i ubuduće.