Vijesti

Obilježen završetak izrade plana za efikasnije rješavanje privrednih sporova

14.10.2008

14.10.2008.-Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine i Međunarodna finansijska Korporacija (IFC) ozvaničili su danas završetak aktivnosti na  izradi Akcionog plana razvoja privredne medijacije u Bosni i Hercegovini. Akcionim planom definišu se konkretni mehanizmi i aktivnosti za sistemsku i sveubuhvatniju primjenu vansudskih nagodbi u privrednim sporovima.

Naime, ustaljena sudska praksa, dugotrajni i skupi procesi, pokazali su se štetnim za privredu, kako zbog sporog vođenja privrednih sporova tako i zbog blokade finansijskih sredstava. Mjerama iz Akcionog plana (jačanjem potrebnih pravosudnih kapaciteta, izradom politika, promocijom značaja medijacije i edukacijom) otklanjaju se pravne prepreke za bolje poslovanje malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini

Akcioni plan je usmjeren na privredne subjekte, profesionalnu i akademsku zajednicu, a u njegovu izradu bile su uključene sve ključne institucije – entitetska ministarstva pravde, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, centri za edukaciju sudija i tužilaca, Udruženje medijatora u BiH, kao i predstavnici privatnog sektora koji su već imali iskustva sa postupkom medijacije. 

Na press konferenciji novinarima su se obratili ministar pravde Bariša Čolak i Margo Thomas, Regionalni menadžer za poboljšanje poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi – IFC, koji su govorili o važnosti Akcionog plana za efikasnije provođenje poslovnih ugovora, te predstojećim aktivnostima relevantnih institucija na ispunjenju obaveza iz Akcionog plana.