Vijesti

Ostvaren napredak u procesu konsultacija s građanima

12.4.2017

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde BiH o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama BiH i potvrdilo opredijeljenost da zainteresiranim javnostima, organizacijama civilnog društva i građanima omogući sudjelovanje u kreiranju i provođenju javnih politika koje su u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine.

To potvrđuje i otvaranje web platforme  eKonsultacije koju je pokrenulo Ministarstvo pravde BiH, čime je svim institucijama BiH omogućeno da pravovremeno i potpuno informiraju javnost o planovima, izradi javnih politika i propisa, kao i praćenje njihove realizacije.

U Izvještaju se navodi da je ostvaren značajan napredak u oblasti konsultacija u izradi pravnih propisa, posebno u smislu poboljšanja i osiguranja pravnog okvira, imenovanja koordinatora konsultacija u institucijama te uspostavljanja web-platforme za eKonsultacije.

Izvještaj daje pregled preporuka za prioritetne korake koje je potrebno da poduzmu sve institucije, koje su dužne primjenjivati Pravila za konsultacije kako bi se ovaj proces unaprijedio u korist građana BiH.

Na ovom linku možete vidjeti zaključke Vijeća ministara BiH kao i Izvještaj o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama BiH.