Vijesti

Memorandum o zaštiti obrade ličnih podataka

30.10.2008

30.10.2008. - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisaće sutra (31.10.2008) u Kišnjevu-Moldavija, Memorandum o pravnim i sudskim garancijama protiv nezakonite obrade osobnih podataka. Memorandum će potpisati svi ministri pravde i unutrašnjih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP-a).

Potpisivanjem Memoranduma, države članice SEECP-a, se obavezuju da će u okviru regionalne saradnje kao i domaćih zakonodavstava, omogućiti primjenu osnovnih principa zaštite podataka koji se obrađuju u javnom i privatnom sektoru. Sve države potpisnice će, između ostalog, biti dužne uspostaviti nezavisne nadzorne organe, koji će pratiti nacionalne sisteme zaštite podataka i imati ovlaštenja da istražuju i intervenišu u procesu nezakonite obrade podataka.

Zajedničko opredjeljenje za jačanje sistema zaštite osobnih podataka je rezultat procijenjene opasnosti od širenja  prekograničnog kibernetičkog kriminala odnosno štete i opasnosti koju ova vrsta kriminala ima po bankarski sistem i ukupnu ekonomsku sigurnost država. Memorandumom se stvaraju pretpostavke za uspostavljanje i primjenu propisa i procedura propisanih brojnim konvencijama iz oblasti ljudskih prava, zaštite podataka, organizovanog i kibernetičkog kriminala te policijske saradnje jugoistočne Evrope.