Vijesti

Izvještaj CCI BiH : Ministarstvo pravde BiH najefikasnija institucija u 2016. godini

24.2.2017

Najviše utvrđenih zakona u 2016. godine, došlo je na prijedlog Ministarstva pravde BiH, navodi se u izvještaju o monitoringu rada Vijeća ministara BiH, koji je predstavio Centar civilnih inicijativa (CCI).

Nakon nekoliko godina stagnacije, usvojen je Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći, na nivou Bosne i Hercegovine. Zakon je od velikog značaja za građane Bosne i Hercegovine, jer omogućava jednak pristup sudovima svim građanima, bez obzira na njihovo imovinsko stanje. 

Od važnijih propisa takođe se izdvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, kojim se provode  preporuke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval).

U tom kontekstu, u izvještaju CCI se naglašava značaj skidanja BiH sa “Moneyval” liste zemalja sa nedostacima u pravnom okviru vezano za finansiranje terorizma. Važno je istaći da je Ministarstvo pravde BiH ispunilo sve obaveze za skidanje BiH sa tzv. sive liste, te da je potpisan Sporazum o saradnji na uspostavi sistema razmjene podataka koji se upisuju u Registre udruženja i fondacija u BiH, a koji su u konačnici potpisali ministri svih kantona, ministar pravde FBiH i predsjednik Osnovnog suda u Brčko distriktu BIH.

Kao posebno značajnu pozitivnost u kontekstu ukupne transparentnosti Vijeća ministara BiH u prošloj, 2016. godini, CCI ističe uspostavu web platforme  Ministarstva pravde BiH „eKonsultacije“, kojom je omogućeno direktno učešće građana u kreiranju državnih propisa i javnih politika.