Vijesti

Sinanoglu - Grubeša: Zajednički napori na jačanju vladavine prava

9.2.2017

 

Rad Ministarstva pravde BiH ocjenjujemo veoma uspješnim, posebno kada je u pitanju usmjerenost  na jačanje vladavine prava, istakla je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a, tokom današnje posjete ministru pravde BiH Josipu Grubeši.

Rezidentna koordinatorica Sinanoglu je posebno pozdravila usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći BiH, čime su svi građani dobili jednako pravo na adekvatnu pravnu pomoć i pravična suđenja. “Nama je posebno važna zaštita žrtava rata, i u tom smislu čestitam Ministarstvu pravde BiH što će i ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva konačno omogućiti adekvatnu zaštitu”, istakla je Sinanoglu.

Ministar Grubeša upoznao je koordinatoricu sa tekućim aktivnostima na uspostavi ureda za besplatnu pravnu pomoć pri Ministarstvu pravde BiH, te je izražena spremnost za pružanje podrške UNDP-a radu ovog ureda. Koordinatorica UN-a je takođe izuzetno uspješnom ocijenila i uspostavu zbirnog registra udruženja i fondacija, čime se značajno doprinosi transparentnosti rada nevladinih organizacija i sprječavaju mogućnosti zloupotreba i finansijskih malverzacija.

Razvojni ciljevi UN-a su potpuno komplementarni Reformskoj agendi Bosne i Hercegovine, zaključeno je na sastanku, te je dogovoren nastavak saradnje na ovim strateškim ciljevima.