Vijesti

Ministar Grubeša razgovarao s ambasadoricom Švajcarske u BiH: Evropske integracije u službi građana Bosne i Hercegovine

9.2.2017


Ambasadorica Švajcarske u BiH Andrea Rauber Saxer boravila je danas u nastupnoj posjeti ministru pravde BiH Josipu Grubeši. Tom prilikom ministar je upoznao ambasadoricu sa projektima koje vodi Ministarstvo pravde BiH, te iznio detalje o ustroju pravosuđa BiH i tekućim izazovima u uspostavljanju pravne države i vladavine prava.

Ministar Grubeša je naglasio da je, i pored teškoća koje se ogledaju u složenoj ustavnoj strukturi, ali i u ustanovama čije ustrojstvo je nametnuo Visoki predstavnik, napredak vidljiv.  

„To se prije svega odnosi na Strukturirani dijalog u pravosuđu i nastavak razgovora te približavanje kompromisnim stavovima po pitanju Zakona o sudovima BiH, ali i na set zakona čiji je predlagatelj Ministarstvo pravde BiH, a koji su dobili parlamentarnu podršku u 2016. godini“, istakao je ministar i dodao da je uvjeren da će uz prijateljsku pomoć Švajcarske uspjeti privesti kraju procese koji se, prema navodima ministra, ne vode samo radi pristupa Bosne i Hercegovine evroatlanskim integracijama, nego i zbog građana BiH.

Ambasadorica je istakla da je Švajcarska uređena na strukturalno sličan način kao i BiH i da se sastoji od kantona u čijoj nadležnosti su pravda i sigurnost, što podrazumijeva i zatvore, sudove i policiju, ali da je reformom pravosuđa koju se nedavno izvršili, dio nadležnosti sa kantona, prenijet na nove institucije koje su osnovali na državnom nivou. Savezni krivični sud, koji je tom prilikom uspostavljen, nadležan je za procesuiranje djela terorizma i organizovanog kriminala. Upravo zbog toga je ambasadorica iskazala spremnost Švajcarske da pomogne BiH u reformi pravosuđa koja predstoji, ali i u poboljšanju regionalne pravne saradnje, na način da kao nezavisna država bude moderator i domaćin jednog sastanka država regiona, na kojem bi se razgovaralo o modalitetima poboljšanja međunarodne pravne saradnje.