Vijesti

Javni poziv za učestvovanje na javnim konsultacijama za Zakon o slobodi pristupa informacijama Bosne i Hercegovine

8.2.2017

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, uz tehničku potporu udruge „Transparency International“ u Bosni i Hercegovini organizuje dodatne javne konsultacije za prednacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini.

Cilj donošenja ovog Zakona je da se sistemski uredi materija na nivou institucija Bosne i Hercegovine koja se odnosi na postupak ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, vodeći računa o potrebi prakse za izmjenom postojeće legislative, kojom je propisana ova oblast.   Ovim Zakonom se želi na jasan, precizan i nedvosmislen način otkloniti nedoumice i nejasnoće koje su postojale i koje su evidentne u primjeni važećeg propisa, kao i da se unesu odredbe kojim se doprinosi jačanju stvarne demokracije i aktivno učestvovanje javnosti.

S tim u svezi, pozivamo organizacije civilnog društva, akademsku zajednicu i medije koji imaju ekspertizu iz oblasti transparentnosti i pristupa informacijama na javne konsultacije koje će se održati u četvrtak 23.02.2017. godine u Hotelu Bristol, Sarajevo.

Molimo da vašu prijavu (ime i prezime, e-mail, broj telefona, organizaciju koju predstavljate) dostavite najkasnije do petka 17.02.2017.  godine na e-mail goran.kucera@mpr.gov.ba.

Nakon prijave bit će vam dostavljen radni materijal i dnevni red.

Za dodatne informacije možete kontaktirati na broj 033 721 606 ili e-mail goran.kucera@mpr.gov.ba