Vijesti

Prva konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini

16.12.2008

16.12.2008.- Sutra će se održati Prva konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji će učestvovati trinaest ministara pravde sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa te predstavnici Pravosudne komisije Brčko Distrikta i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovina.

Konferencije ministara pravde su uspostavljene kako bi se omogućilo zajedničko i usaglašeno rješavanje ključnih pitanja u sektoru pravde u Bosni i Hercegovini ali i koordinirano praćenje planiranih pravosudnih reformi. Naime, dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira Bosne i Hercegovine, sistem pravde koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, efikasnost i nezavisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcionisanje.

Zajednički rad ministara pravde fokusiraće se i na provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH usvojile u junu u ove godine.

Pozivamo snimatelje i fotoreportere da zabilježe početak konferencije u 10,00 sati u sali 2. na 19. spratu u Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH, Trg BiH 3, Sarajevo.

Nakon sastanka će biti objavljena zajednička izjava za javnost.