Vijesti

Usvojena Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina

30.12.2008

29.12.2008-Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina. Strategija predviđa sistemski pristup problematici rješavanja velikog broja predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima Bosne i Hercegovine. Dokument definira vremenske rokove, kapacitete, kriterije i mehanizme upravljanja predmetima ratnih zločina, ujednačavanje sudske prakse, pitanja regionalne saradnje, zaštite i podrške žrtvama i svjedocima, te finansijske aspekte i nadzor nad provođenjem Strategije.

Strategija naglašava potrebu procesuiranja najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina, te procesuiranje ostalih predmeta ratnih zločina u periodu od 15 godina. Na nivou Suda i Tužilaštva BiH bit će uspostavljena centralna evidencija o svim predmetima ratnih zločina u BiH. Istovremeno će se osigurati funkcionalni mehanizmi upravljanja predmetima, odnosno njihovog raspoređivanja između državnog pravosuđa i pravosuđa entiteta. Najodgovorniji počinioci ratnih zločina prioritetno će se procesuirati pred Sudom BiH uz pomoć usaglašenih kriterija za selekciju predmeta.

Predviđeno je i usaglašavanje sudske prakse u predmetima ratnih zločina, kako bi se osigurala pravna sigurnost i jednakost građana pred zakonom.