Vijesti

Ministarstvo pravde BiH među 10 vodećih institucija BiH u proaktivnoj transparentnosti

14.12.2016


Ministarstvo pravde BiH je među 10 vodećih institucija BiH u proaktivnoj transparentnosti, potvrđeno je u izvještaju nastalom u okviru projekta “Istraživanje o proaktivnoj transparentnosti javnih institucija u Bosni i Hercegovini”.

Ministarstvo pravde BiH jedan je od organizatora treninga “Transparentno, odgovorno i otvoreno”, na temu otvorene vlasti kroz prizmu pristupa informacijama, jačanja fiskalne transparentnosti te otvorenih podataka uz primjenu informacionih tehnologija, a koji je danas održan u Sarajevu.

“Došlo je vrijeme za poduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju otvaranja institucija vlasti spram građana. Zagovaranjem za transparentnost i otvorenost podataka, preventivno djelujemo u borbi protiv korupcije, omogućavamo razmjenu informacija, što u konačnici pomaže stvaranju novih znanja, podizanju odgovornosti, ali i unaprjeđenju društvenog i ekonomskog napretka”, istakao je Nedžad Salman, pomoćnik ministra pravde BiH.

Dodao je kako je ovo moguće samo uspostavljanjem institucionalnih mehanizama saradnje sa građanima i organizacijama civilnog društva, stvarajući međusobni odnos povjerenja. Samo ovim pristupom, transparentnost i otvorenost mogu biti koncept koji će istinski zaživjeti i imati stvarni uticaj.

Učesnici treninga također su upoznati sa platformom E-konsultacije i načinima njenog korištenja kao  i daljnjim aktivnostima na unaprjeđenju proaktivne transparentnosti.