Vijesti

Regionalna konferencija: Kvalitetnija regulativa i unapređenje konkurentnosti na zapadnom Balkanu

13.12.2016


Predstavnici Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine prisustvovali su Regionalnoj konferenciji “Kvalitetnija regulativa i unapređenje konkurentnosti na zapadnom Balkanu” koja je održana u Beogradu.

 

Naime, Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i relevantni projekti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) aktivni na zapadnom Balkanu, održali su dvodnevnu regionalnu konferenciju sa preko 80 učesnika i više od 30 govornika, na temu kvalitetnije regulative i unapređenja konkurentnosti na zapadnom Balkanu. Učesnici su bili stručnjaci i praktičari iz zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i predstavnici poslovnih asocijacija iz regiona.

 

U uvodnom obraćanju, Dražen Maravić, predsjedavajući Upravnog odbora ReSPA na nivou visokih funkcionera i pomoćnik ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, iskazao je uvjerenje da ReSPA kao regionalni centar može da pruži podršku u unapređenju regulatornog okruženja.

“Tokom posljednje dvije godine ReSPA je organizovala preko 100 događaja za umrežavanje, na kojima je učestvovalo preko 2000 javnih službenika i oko 250 regionalnih i međunarodnih eksperata”, naglasio je Maravić.

 

Teme konferencije su bile vezane za kvalitetniju regulativu u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, trendove u oblasti kvalitetnije regulative u svijetu, u Evropskoj uniji i na zapadnom Balkanu, zatim, za planiranje i konsultacije unutar državnih institucija, u okviru čega su istaknute i najbolje prakse u zemljama zapadnog Balkana.

 

Jedna od ključnih poruka ove konferencije je da treba naglasiti važnost regionalne saradnje u domenu kvalitetnije regulative i unaprjeđenja konkurentnosti.