Vijesti

Ministar Grubeša sa načelnikom općine Čitluk: Nacionalna struktura pri izboru sudaca mora se poštovati

28.11.2016

Ministar pravde BiH Josip Grubeša susreo se s načelnikom općine Čitluk Marinom Radišićem kako bi razgovarali o pritužbi općine Čitluk na nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu Čitluk koje je imenovalo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH. Tom prilikom ministar Grubeša je izrazio nezadovoljstvo nepostojanjem mehanizma koji bi bili na raspolaganju državnom ministru pravde da se ovakve odluke, koje imaju izravan utjecaj na vladavinu prava i demokratičnost Bosne i Hercegovine, barem ispitaju.

Ministar je istaknuo kako je i na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održanoj u utorak bilo razgovora o ovoj temi gdje je od njega zatraženo da pribavi statističke podatke od VSTV-a o nacionalnoj zastupljenosti u pravosuđu Hercegovačko-neretvanske županije, a s kojima je ministar Grubeša upoznao delegate.

Ti podaci su doveli do zabune javnosti jer su već postojali različiti podaci od onih koje je dostavilo VSTV,  što prema riječima ministra samo povećava njegovu zabrinutost za rad i funkcioniranje pravosuđa.

Neki to ne žele vidjeti, ali nacionalna zastupljenost se mora poštovati, istaknuo je ministar i naglasio kako se ovime ne narušava profesionalnost u pravosuđu, jer zahtjev za nacionalnom zastupljenosti nije i zahtjev da se izabere bilo tko samo po pripadnosti, nego da se stručnjaci biraju iz reda onog naroda koji čini većinu na određenom području prema važećem Ustavu i zakonu.

Na sastanku su razgovarali o modalitetima nadilaženja ovog, ali i sličnih problema u budućnosti, pa je ministar rekao da je jednostavan odgovor, reforma pravosuđa.

"O ovoj temi se nije dugo razgovaralo, pa smo napokon sjeli za stol i sada možemo reći kako smo približili stajališta, ali sve to vrijeme, sadašnje stanje koje malo kome odgovara i dalje vrijedi. Ono nekomu mora odgovarati, ali ne bih upirao prstom jer to nikomu neće donijeti satisfakciju." rekao je ministar.

Ministar je na kraju sastanka dao svu svoju potporu načelniku i općini, a sastanak su zaključili konstatacijom kako je BiH država sačinjena od tri naroda i onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda i to se mora poštovati.