Vijesti

Ministar pravde BiH sa učenicima Druge gimnazije Sarajevo: Vi ste energija bolje budućnosti

25.11.2016

Ministar pravde BiH Josip Grubeša primio je u posjetu učenike Druge gimnazije Sarajevo, kako bi im pomogao u realizaciji njihove želje da se educiraju o političkom uređenju Bosne i Hercegovine i stvaraju vlastite vizije o kreiranju odgovornijeg i boljeg društva.

Tokom posjete, učenici su obišli institucije i mjesta na kojima se donose odluke, sjedili na mjestima sa kojih se upravlja državom, učili o tome kako se formiraju i funkcioniraju Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH.  Kako su sami istakli  “mnogo toga  iz knjiga nije moguće saznati, ali su kroz  razgovor sa Ministrom uspjeli shvatiti mnogo više”.

Ministar Grubeša je mladima poručio da trebaju biti radoznali, slušati savjete i marljivo učiti ali da moraju stvarati i isticati vlastite ideje. “Ova generacija političara je već formirana a vi ste ti koji trebate donijeti nove vizije i energiju bolje budućnosti, obrazovanijeg i odgovornijeg društva”, naglasio je ministar, poručujući im da su “vrata ministarstva mladima otvorena i za sve buduće vidove saradnje.”

Učenici su posjetu ocijenili izuzetno korisnom, ističući da će im stečena znanja pomoći da što kvalitetnije osmisle simulaciju rada državne vlasti i realiziraju svoj projekat simboličnog naziva Doba- društvena i državna odgovornost. Projekat Doba učenici Druge gimnazije su osmislili sa ciljem edukacije o političkom uređenju BiH i aktualiziranja razvoja ključnih kompetencija kod srednjoškolaca, kroz povezivanje učenika iz cijele BiH.