Vijesti

Usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine

23.11.2016

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u drugom čitanju  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

Izmjenama zakona koje je sačinilo Ministarstvo pravde BiH, provode se preporuke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval). Novim zakonskim prijedlogom značajno se pooštravaju kriteriji za osnivanje udruženja i fondacija i uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada i poslovanja , te obavezuju nevladine organizacije da Ministarstvu pravde podnose godišnje finansijske izvještaje u cilju objavljivanja istih na web stranicama Ministarstva.

Zajedno sa ovim Prijedlogom zakona Dom je usvojio i devet amandmana koje je na njegov tekst predložila Ustavnopravna komisija Doma naroda. S obzirom na to da je ovaj zakonski prijedlog usvojen u različitom tekstu u odnosu na tekst koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, formirana je zajednička komisija za usaglašavanje teksta Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.