Vijesti

Ministar pravde BiH Josip Grubeša na skupštini zemalja Rimskog statuta

21.11.2016


Ministar pravde BiH, Josip Grubeša učestvuje u ime Bosne i Hercegovine na 15. skupštini zemalja članica Rimskog statuta koja se održava u Hagu od 16.- 24.11.

U svom govoru ministar je naznačio da je BiH uvijek dobro sarađivala s Međunarodnim krivičnim sudom i da će se saradnja jednako nastaviti i u budućnosti, te naglasio značaj postojanja stalnog i nezavisnog pravosudnog tijela koje će suditi za najteže oblike zločina. "Svoja iskustva baziramo na saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, kao i s njegovim nasljednikom Međunarodnim rezidualnim mehanizmima, te nedvojbenoj ulozi domaćeg pravosuđa u borbi protiv nekažnjavanja krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom" istaknuo je ministar Grubeša.

Ovom prigodom ministar pravde BiH također je nazočio službenom izdavanju Politike o djeci Ureda tužioca, kojom prigodom se susreo s Visokim komesarom za ljudska prava Ujedinjenih naroda Zeid Ra'ad al Husseinom. Navedena Politika o djeci, nakon što bude usvojena, pomoći će Tužilaštvu u naporima za rješavanje međunarodnih zločina prema Rimskom Statutu, a koji su usmjereni  ili utječu na djecu.

Svoju podršku ovom projektu dali su Fatou Bensouda tužilac Međunarodnog krivičnog suda, ministar vanjskih poslova Švedske i ministar pravde i ljudskih prava Republike Mali, te specijalni predstavnik UN-a, generalni sekretar za djecu i oružani sukob, Leila Zerrougui, specijalni delegat UN-a, visoki komesar za izbjeglice, specijalni delegat UN-a visoki komesar za izbjeglice Angelina Jolie i UN visoki komesar za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein.