Vijesti

Konferencija o vladavini prava i reformi pravosuđa

16.11.2016


Predstavnici Ministarstva pravde BiH učestvovali su na okruglom stolu o vladavini prava i reformi pravosuđa koji je organizovan u Banja Luci, a na kojem je razgovarano o temama koje se odnose na probleme u oblasti pravosuđa te usklađivanju propisa u BiH sa legislativom EU.

Sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut predstavio je aktuelno stanje i ostvarene ciljeve u procesu reforme pravosuđa u BiH na putu evropskog integrisanja. Istaknuta je potreba bržeg provođenja reformi u pravosuđu BiH s ciljem pripreme za kandidatski status BiH i otvaranje poglavlja 23. i 24. u pregovorima sa Evropskom unijom. 

Naglašeno je da je potrebno ispuniti preporuke strukturalnog dijaloga kroz donošenje zakona o sudovima u BiH, kao i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH s ciljem podizanja stepena nezavisnosti i odgovornosti tužilaca i sudija u svim pravosudnim institucijama u BiH. 

Okrugli stol u Banjoj Luci četvrti je u nizu okruglih stolova o otvorenim pitanjima SSP, koje je u ovoj godini, uz podršku Misije OSCE u BiH, organizovala Zajednička komisija za evropske integracije parlamenta BiH.

Osim predstavnika svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, te predstavnika Misije OSCE-a i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, u radu skupa učestvovali su i nosioci najviših pravosudnih funkcija u BiH.