Vijesti

Javna rasprava o Prijedlogu zakona o advokaturi BiH

27.2.2009

26.02.2009.- U organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je održana javna rasprava o Prijedlogu zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine, čije principe je ranije usvojio Predstavnički dom. Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić obrazložio je Ustavni osnov za donošenje navedenog zakona, naglašavajući potrebu uspostavljanja Advokatske komore Bosne i Hercegovine, posebno sa aspekta djelovanja i udruživanja na međunarodnom planu. Također je istakao da se ovim prijedlogom zakona ne negiraju nadležnosti entiteta i njihovih advokatskih komora.

Predstavnici Advokatske komore FBiH i Federalnog ministarstva pravde također su podržali  zakon, argumentirajući da samo državna advokatska komora može zatražiti članstvo u Vijeću advokatskih asocijacija i pravnih društava Evrope (CCBE).

Sa druge strane predsjednik Advokatske komore RS-a Jovan Čizmović iznio je oprečne stavove, osporavajući Ustavni osnov donošenja zakona i ocjenjujući ga kao pokušaj oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj. Čizmović tvrdi da nepostojanje Advokatske komore BiH nije prepreka za međunarodno djelovanje i članstvo u evropskim integracijama.

Zaključujući raspravu, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović je pozvao Ministarstvo pravde BiH da u roku od 15 dana, do kada traje tzv. amandmanska faza, organizira sastanak s predstavnicima institucija iz FBiH i RS-a na kojem bi se došlo do usaglašenog teksta zakona.

Podršku usvajanju Prijedloga zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine danas je uputilo i
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Kompletan uvid u Prijedlog zakona o advokaturi Bosne i Hercegovine možete ostvariti ovdje.