Vijesti

Zakonski prijedlozi za veću sigurnost zatvorskih ustanova

12.3.2009

12.03.2009.- Izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koje je pripremilo Ministarstvo pravde BiH i čije je principe je nedavno podržala Parlamentarna skupština BiH, predviđeno je da se kroz 42 norme zakonski propisi u ovoj oblasti usklade sa međunarodnim standardima. Tako se, između ostalog, uvodi nekoliko novih mjera kojima se unaprjeđuje kontrola sigurnosti u zatvorskim ustanovama. 

Zakonskim izmjenama i dopunama uvodi se procjena rizika osuđenika koja se prije svega odnosi na procjenu opasnosti od bijega i to prema ukupno 13 kriterija. Među njima su: prijetnja javnosti od strane osuđenika, prethodna osuđivanost i vladanje, priroda krivičnog djela, stav prema žrtvi, pristup vanjskoj pomoći, lične i porodične prilike itd.

Zakonom se utvrđuju i posebne mjere nadzora prilikom korištenja pogodnosti, kako bi mogla procijeniti opasnost koja prijeti od svakog zatvorenika i spriječiti eventualno bjekstvo. Nadzor podrazumijeva redovni i sistematski uvid u ponašanje zatvorenika i to  primjenom mjera zabrane, praćenja osoba, oduzimanja predmeta i dokumenta i sl.

Također se pooštravaju i uslovi za dobijanje pogodnosti za lica osuđena za najteža krivična djela, za osuđene na više od 10 godina zatvora, alkoholičare, ovisnike o drogama i višestruke povratnike. Prema predloženim izmjenama, ovakvi osuđenici pogodnosti mogu ostvarivati tek nakon izdržane tri petine kazne u odnosu na prethodno propisanu jednu polovinu kazne.

Osim mjera sigurnosti, predloženim izmjenama i dopunama Zakona se uvode  i unaprjeđuju druge značajne norme izvršenja krivičnih sankcija, kao što su: intervencija medicinskog osoblja prilikom štrajka glađu, premještaj zatvorenika, formiranje komisije za praćenje smještaja zatvorenika i reformu zatvorskog sistema, definirano biračko pravo zatvorenika, prijem zatvorskih službenika pripravnika itd.

Tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera trenutno se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Kompletan uvid u njegov sadržaj možete ostvariti ovdje.