Vijesti

Stručno usavršavanje advokata

22.9.2016


Ministarstvo
pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH, je realizovao dva seminara kontinuiranog stručnog usavršavanja, kroz koje je prošlo ukupno 56 advokata.

U Bijeljini je, 16. septembra 2016. godine, u saradnji sa Zborom advokata Bijeljina, održan seminar na temu “Međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima” s posebnim osvrtom na pojam, značaj i okvire međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, kao i postupak ustupanja krivičnog gonjenja, ekstradicije i priznanja i izvršenja stranih sudskih presuda. Predavači su bili Nikola Sladoje, pomoćnik ministra, Ministarstvo pravde BiH i Ismet Šuškić, tužilac Tužilaštva BiH.

U Sarajevu je 20. septembra 2016. godine održan seminar na temu “Praktičan rad na izradi apelacije Ustavnom sudu” na kojem su sudionici imali priliku steći praktična saznanja pri izradi apelacije Ustavnom sudu, njene osnovne elemente i karakteristike. Predavači su bili Zvonko Mijan, registar Ustavnog suda BiH i Adil Lozo, advokat Advokatske komore Federacije BiH.

Ministarstvo pravde BiH, Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH će nastaviti sa pružanjem podrške u ovom izrazito važnom aspektu advokatske prakse.