Vijesti

Završen prvi krug praćenja provođenja Strategije za reformu sektora pravde u BiH

24.3.2009

24. 03.2009.-Funkcionalne radne grupe za praćenje provođenja Strategije za reformu sektora pravde u BiH završile su prvi krug zajedničkih aktivnosti na provođenju mjera i davanju stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje ključnih reformskih pitanja u sektoru pravde.  Riječ je o realizaciji strateškog plana unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji, koji zajednički provode Ministarstvo pravde BiH te ministarstva pravde entiteta, Brčko distrikta BiH, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Na prvim radnim sastancima Funkcionalnih radnih grupa za praćenje provođenja Strategije za reformu sektora pravde, predložene su mjere iz oblasti: pravosuđa, izvršenja krivičnih sankcija, pristupa pravdi, međunarodne pravne pomoći, podrške ekonomskom razvoju, uspostave efikasnih organizacionih struktura te rada na harmonizaciji propisa sa Evropskom unijom. Sve nadležne institucije su zadužene da do kraja mjeseca dostave izvještaje o realizaciji konkretnih mjera za realizaciju aktivnosti po pojedinim strateškim programima.

Ključni strateški programi su: nezavisnost i harmonizacija, efikasnost i djelotvornost, odgovornost i profesionalizam, upravljanje sistemom izvršenja krivičnih sankcija, prenatrpanost zatvora, primjena međunarodnih standarda, međunarodna pravna pomoć i saradnja, besplatna pravna pomoć i pristup informacijama, briga o korisnicima suda i uloga civilnog društva, medijacija i druge mjere za rješavanje privrednih slučajeva, reforma zemljišne administracije, koordinacija nadležnosti, strateško planiranje i razvoj politika te donatorska koordinacija i EU integracija.

Podsjećamo, praćenje napretka u provođenja planiranih reformskih procesa, od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH, osigurava se i kroz redovno održavanje konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini.