Vijesti

Prezentovano provođenje Strategije za reformu sektora pravde

9.4.2009

09.04.2009. - U okviru redovnog sastanka informisanja, Ministarstvo pravde BiH je predstavnicima donatora i lokalnih koordinatora prezentovalo proces, mehanizme i rezultate praćenja provođenja Strategije za reformu sektora pravde u BiH te proces unaprjeđenja donatorske koordinacije. Prisutni su upoznati sa rezultatima rada  funkcionalnih radnih grupa za provođenje Strategije, uz najavu da se će prvi kvartalni izvještaj o realizaciji konkretnih mjera iz strateških programa biti završen do kraja mjeseca.

Podsjećamo, tokom prvog kruga rada Funkcionalnih radnih grupa definisane su prve zajedničke aktivnosti na provođenju mjera i davanju stručnih mišljenja i prijedloga iz oblasti: pravosuđa, izvršenja krivičnih sankcija, pristupa pravdi, međunarodne pravne pomoći, podrške ekonomskom razvoju, uspostave efikasnih organizacionih struktura te rada na harmonizaciji propisa sa Evropskom unijom. Riječ je o realizaciji strateškog plana unapređenja cjelokupnog pravosudnog sistema u našoj zemlji, koji zajednički provode Ministarstvo pravde BiH te ministarstva pravde entiteta, Brčko distrikta BiH, kantona i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Donatorima i lokalnim koordinatorima također su prezentovane aktivnosti na unaprjeđenju koordinacije donatorske pomoći u sektoru pravde. Sektor za strateška planiranja i koordinaciju donatorske pomoći u proteklom periodu je sačinio jedinstvenu baza podataka u sektoru pravde i Izvještaj o praćenju i procjeni učinkovitosti pomoći u sektoru pravde u BiH, te inicirao uspostavu foruma službenika zaduženih za koordinaciju donatorske pomoći. Pokrenut je i proces uspostave zajedničkog donatorskog fonda za provođenje Strategije za reformu sektora pravde. Na sastanku je upućen poziv svim institucijama sektora pravde i donatorima da se pridruže ovoj inicijativi kako bi fond postao operativan od januara 2010. godine.

Entitetska ministarstva pravde i Pravosudna komisija Brčko distrikta su pozvani da što prije dostave odgovore na poziv ministra pravde BiH u okviru kojih bi se izjasnili o ponudi za pružanje tehničke pomoći pri izradi njihovih strateških planova i jačanju kapaciteta za strateško planiranje, koordinaciju pomoći i EU integracije. 

Predviđeno je da se slijedeći redovni sastanak informisanja donatora održi u junu 2009. godine.