Vijesti

Potpisan Memorandum o saradnji sa Republikom Kazahstan

8.6.2016

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša i izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Kazahstan za Bosnu i Hercegovinu g-din Aslan Mussin, potpisali su danas Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Republike Kazahstan.

Ministar Grubeša je objasnio kako potpisivanje Memoranduma predstavlja početak snažnije bilateralne saradnje između dvije države na polju pružanja međunarodne pravne pomoći, kako u krivičnim tako i u građanskim stvarima, pa se u tom pravcu planiraju zaključiti odgovarajući ugovori iz ove oblasti. 

“Područje krivično-pravne saradnje je veoma značajno u daljoj zajedničkoj borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala, korupcije, terorizma, pranja novca... Građansko-pravna saradnja je od posebnog značaja za dalji napredak i jačanje ekonomske saradnje i trgovine između naše dvije države. Na dobrom smo putu da u skorijoj budućnosti otpočnemo pregovore za zaključenje bilateralnih ugovora između BiH i Republike Kazahstan o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima” rekao je ministar.

On je također kazao kako BiH nije dovoljno upoznata s bogatstvom ove zemlje.
“Republika Kazahstan s Republikom Hrvatskom ima vanjsku razmjenu u vrijednosti od oko 300 milijuna eura, a sa Bosnom i Hercegovinom samo 700.000 eura. Vjerujem da će u budućnosti bosanskohercegovački gospodarstvenici prepoznati ovo i da će moje kolege nastaviti potpisivati sporazume s Republikom Kazahstan kako bi se što snažnije razvila saradnja dvije države”, istakao je ministar.

Ambasador Mussin je upozorio kako je saradnja poslovnih ljudi iz BiH i Kazahstana jako loša te da se nada kako će ista dosegnuti mnogo veći nivo. “Kazahstan je spreman za saradnju” poručio je ambasador.

Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Sladoje najavio je da će u najskorijem periodu početi pregovori za zaključenje bilateralnih ugovora između BiH i Republike Kazahstan o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima.