Vijesti

Zatvori po evropskim standardima

6.6.2016


Vijeće Evrope u saradnji s EU i vlastima SAD-a provelo je u protekle četiri godine u BiH dva komplementarna projekta “Usklađivanje krivičnih politika u praksi u BiH s evropskim standardima” i 
“Podrška obuci zatvorskog osoblja u BiH”.

Programi su bili fokusirani na unapređenje zakonodavstva u sektoru izvršenja krivičnih sankcija, funkcioniranja i operativnog upravljanja u kazneno-popravnim ustanovama, te uvođenje alternativnih sankcija, elektronskog nadzora i drugih mjera, uključujući i izradu odgovarajućih podzakonskih akata, kao i obuku zatvorskog osoblja.

Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH za izvršenje krivičnih sankcija objasnio je da su projekti pružili praktična i teoretska znanja iz međunarodnih standarda zatvorskog sistema. “Paralelno se radilo na obukama zaposlenih u zatvorima i izmjeni zakonodavstva. BiH ima moderne propise koji su potpuno usklađeni sa evropskim, kao da je članica EU”, rekao je Bisić.

Uspješnom realizacijom projekata BiH je napravila još jedan značajan iskorak na planu unapređenja zaštite ljudskih prava i vladavine zakona u skladu s međunarodnim standardima.