Vijesti

Sastanak ministra pravde BiH i glavnog tužioca Haškog tribunala

5.5.2009

05.05.2009. - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak sastao se danas sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom (Serge Brammertz). Glavni haški tužilac je ocijenio da je saradnja svih organa vlasti, a time i pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, sa Haškim tribunalom zadovoljavajuća te da je za procesuiranje preostalih predmeta ratnih zločina neophodno unaprijediti razmjenu informacija i ukupnu saradnju svih zemalja u regionu.

Ministar pravde BiH informisao je glavnog haškog tužioca o problemu vođenja „paralelnih“ istraga o ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Bosne i Hercegovine, te o potrebi usaglašavanja kriterija po kojima će se odlučivati o ustupanju preostalih predmeta ratnih zločina, od strane Haškog tribunala.  Riječ je o pitanjima koja se moraju riješiti što hitnije, kako bi se „osigurala pravda za žrtve i kazna za počinioce ratnih zločina“, istakao je ministar Čolak. U cilju rješavanja ovih pitanja tužilac Bramerc je najavio aktivne razgovore sa tužiocima i drugim predstavnicima pravosudnih institucija zemalja u okruženju.

Na sastanku je posebno istaknuta važnost usvojene Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da je za njeno uspješno provođenje neophodna puna saradnja svih pravosudnih i drugih institucija zaduženih za provođenje predviđenih strateških mjera.