Vijesti

Usaglašene izmjene sporazuma o izvršavanju sudskih odluka

21.5.2009

21.05.2009. - Predstavnici Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Srbije usaglasili su  danas u Beogradu izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Izmjene sporazuma će omogućiti izvršenje sudskih odluka izrečenih u jednoj državi, u slučaju kada se osuđenik nađe u drugoj državi. Ranije je za izdržavanje kazne bila potrebna saglasnost osuđenog lica, što se ovim sporazumom ukida. 

Ministarstvu pravde Republike Srbije je ponuđen isti prijedlog sporazuma, koji je prethodno usaglašen sa Ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske. Podsjećamo, između Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske prošlog mjeseca su usaglašene izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. Predložene izmjene se odnose na ukidanje „dobrovoljnosti“ kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je postojećim ugovorom definisano da osuđena lica za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju saglasnost.

Ministarstvo pravde BiH je najvećim djelom pripremilo dogovorene izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima sa Republikom Hrvatskom i nakon dobijanja mišljenja nadležnih organa i saglasnosti Vijeća ministara BiH, biće stvoreni uslovi za njegovo potpisivanje.