Vijesti

Ministarski sastanak u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu

3.3.2016

U Banja Luci će sutra (04. - 05. marta 2016. godine, sa početkom u 14.00 sati) biti održan sastanak u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu. Riječ je o šestom sastanku, na ministarskom nivou, a cilj je razmatranje prijedloga vezanih za Nacrt Zakona o sudovima BiH, sa akcentom na pitanje proširene nadležnosti Suda BiH.

Na sastanku će učestvovati ministri pravde BiH Josip Grubeša, RS-a Anton Kasipović, FBiH Mato Jozić i predsjednik Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH Safet Pizović.

Nakon što je Radna grupa za reformu pravosuđa postigla značajan napredak u usaglašavanju ključnih pitanja efikasnog funkcionisanja pravosudnog sistema, prvenstveno kroz postizanje saglasnosti o formiranju Višeg suda BiH, na stolu će se naći rješavanje krivične nadležnosti Suda BiH. Tekst novog rješenja predložen je na osnovu nacrta zakona iz 2013. koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH i nacrta iz 2015. koji je sačinilo Ministarstvo pravde RS-a.

Ministarski sastanak u Banja Luci trajati će dva dana, a obraćanje medijima planirano je u subotu, po završetku sastanka.