Vijesti

Parlamentarna skupština BiH: Usvojena četiri zakona Ministarstva pravde BiH

5.2.2016

Na 24. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojeni su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH,  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH. U prvom čitanju, usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.

Izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH utvrđuju se obaveze institucija BiH u procesu sistemskog srednjoročnog i godišnjeg planiranja, a u cilju potpune harmonizacije i koordinacije aktivnosti Vijeća ministara BiH,  optimalne raspodjele resursa na prioritetne zadatke i projekte te unaprjeđenja praćenja realizacije planova i programa.

Izmjene Zakona o upravi proizašle su iz praktične primjene ovog zakona i potrebe prevazilaženja pojedinih nedorečenosti. Novim odredbama omogućava se efikasnija i jednostavnija primjena Zakona.

Prijedlogom zakona o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine normiraju se pitanja prava na štrajk zaposlenih, uz procedure kojima se ovo pravo ostvaruje i obavezan minimum procesa rada koji mora biti postignut. Odredbama Zakona takođe se osigurava zaštita prava zaposlenih.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH provode se preporuke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval). Novim zakonskim prijedlogom značajno se pooštravaju kriteriji za osnivanje udruženja i fondacija i uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada i poslovanja.