Vijesti

Sastanak ministra pravde BiH i ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina

16.6.2009

15.06.2009.-Ministar pravde Bosne i Hercegovine g-din Bariša Čolak sastao se danas sa ambasadorom SAD-a za pitanja ratnih zločina Klintom Vilijamsonom (Clint Viliamson). Na sastanku su razmotrena aktuelna pitanja produženje mandata međunarodnih sudija i tužilaca kao i unapređenja saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Ministar pravde BiH je informirao američkog ambasadora da su pokrenute brojne aktivnosti i konsultacije u cilju utvrđivanja potrebe i modaliteta ostanka međunarodnih sudija i tužilaca. „Nakon pažljivog razmatranja argumentacije za daljnje prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca i protiv toga, čini se opravdanim nastavak međunarodnog prisustva  na drugostepenoj instanci, i to samo u Odjelu za ratne zločine,“ istakao je ministar Čolak.

Na sastanku je naglašena važnost unapređivanja saradnje zemalja regiona za procesuiranje preostalih predmeta ratnih zločina. S tim u vezi, Ministarstvo pravde BiH preduzet će sve potrebne mjere na uspostavljanju zajedničke platforme o sprečavanju nekažnjavanja počinilaca ratnih zločina, čiji je nacrt usaglašen između glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Sporazum dvije zemlje, uz druga otvorena pitanja, bit će razmotren na sastanku ministara pravde dvije zemlje, zakazanom za 29. juni