Vijesti

Četvrti sastanak u okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu

15.12.2015

Početkom februara 2016. godine planirano je predstavljanje usaglašenog Nacrta zakona o sudovima u BiH, najavio je ministar pravde BiH Josip Grubeša na četvrtom ministarskom sastanku u okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu koji je juče održan u Sarajevu.

Ističući da je ohrabren održanim sastankom, ministar pravde BiH je otkrio kako se početkom sljedeće godine očekuju rezultati usaglašavanja dva prijedloga nacrta zakona. Objasnio je da se u ovoj fazi strukturiranog dijaloga o pravosuđu vodi rasprava o reformi sudova, a ne tužilaštva ili VSTV-a.

"Reforme u pravosuđu su teške i spore i ne možemo ih raditi ishitreno", rekao je Grubeša i naglasio da se pri tome mora voditi računa o usaglašenosti sa evropskim standardima.

Sastankom je predsjedavao generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson koji je rekao da je na sastanku razmotreno šta je do sada urađeno uz aktivnosti unutar podgrupe koju je vodio ministar pravde BiH, te aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ocjenjujući kao impresivne rezultate postignute u proteklim mjesecima, Danielsson je istakao da su razgovarali o dinamici daljih sastanaka koji bi početkom februara trebali rezultirati konkretnim rješenjima.

"Funkcionalno pravosuđe u BiH od ključne je važnosti za njen dalji napredak u evropskim integracijama", istakao je Danielsson i dodao da je bitno za građane BiH da imaju efikasan i pouzdan pravosudni sistem, što je važno i u kontekstu ekonomskog razvoja.

Sastanku su prisustvovali i ministri pravde Federacije BiH i Republike Srpske Mato Jozić i Anton Kasipović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, a novi sastanak u okviru strukturiranog dijaloga najavljen je početkom februara 2016. godine.