Vijesti

Poziv za javne konsultacije o dopunama Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa

11.12.2015


Ministarstvo pravde BiH otvorilo je proces javnih konsultacija o dopunama Pravila za konsultacije  u izradi pravnih propisa. Svi zainteresirani građani i pravna lica imaju priliku direktno učestvovati u izradi novog zakonskog teksta i svojim prijedlozima i komentarima dati doprinos donošenju što kvalitetnijeg propisa. 

Cilj predloženih dopuna je usklađivanje pravnog okvira javnih konsultacija sa najboljom evropskom praksom i dodatno unapređenje pristupa javnosti kreiranju i izradi pravnih propisa. Dopunama se, između ostalog  utvrđuju jedinstvene procedure javnih konsultacija i propisuju obrasci za različite faze ovog postupka na predviđenenoj internet platformi za konsultacije pri e-Vladi Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je prvi državni organ u Bosni i Hercegovini koji je počeo provođenje Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa Vijeća ministara BiH. Na ovaj način osiguran je veći nivo učestvovanja interesnih grupa u zakonodavnim aktivnostima, bolja informiranost i veće povjerenje građana u proces izrade strateških politika.

Proces javnih konsultacija otvoren je od 11.12. 2015. do 25.12. 2015.godine.